Quantcast
Channel: انجمنهای تخصصی علمی فرهنگی پرشین وی
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17231

موزه فارس

$
0
0
Click here to enlarge





عمارت را كریمخان زند برای پذیرایی از مهمانان و نمایندگان خارجی ساخته بود. بنایی با چهار شاه نشین و چهار اتاقك. عمارتی كه یك روز تنها بزرگان و شاهان در آن می توانستند حضور یابند امروز پذیرشگر انبوه مردمی است كه برای دیدن اشیای تاریخی از پشت شیشه ی این ویترین ها به عمارت كلاه فرنگی می آیند. آن عمارت امروز موزه ای است یادگار تاریخ گذشته شیراز. موزه پارس.
جایی که در آن قرآن های هفده من را می توانید ببیند كه روزی بالای دروازه قرآن قرار گرفته بود. بنایی با سقف مقرنس و نقاشی گل و برگ های سبز پیچك روی سقف. موزه پارس در سال 1315 در عمارت کلاه فرنگی شیراز که در باغ نظر قرار دارد تاسیس شد. این موزه در میانه بازار وکیل و ارگ کریم‌خانی و در واقع در عمارت کلاه فرنگی وکیل که آرامگاه کریم خان زند نیز در آن قرار دارد، تشکیل شده است.
Click here to enlarge
در شاه نشین نخست از دو قرآن هفده من معروف دروازه قرآن كه شاه ابراهیم پسر شاهرخ تیموری در سال 832 ه.ق. و در سن دوازده سالگی به خط خود نوشته و چند قرآن كوچكتر كه آنها هم دست نویس هستند، نگهداری می شود. روی دیوار نیز پر از تابلو است. تصویری از سند ازدواج میرزا ابولقاسم و چند نقاشی «نقش زن» اثر صورتگر شیرازی. در شاهنشین دیگر قلمدان هایی است كار آقا صادق.
Click here to enlarge
در كنار قلمدان ها چند جعبه آرایش است و روبرویش آینه هایی با بوم الوان زر افشان. روی بوم آینه ها و جعبه ها نقاشی شده. گویی زنان اشراف زندیه آرایش افزارشان را در این جعبه ها می گذاشتند. در همین شاهنشین آرامگاه كریمخان زند قرار دارد.
تعدادی از قرآن‌های تاریخی؛ به خطی منسوب به امیرالمۆمنین علی (ع)، امام حسن (ع)، امام صادق (ع) و چند تن از صحابه پیامبر (ص) و تابعین ایشان که در گذشته در مسجد عتیق شیراز نگهداری می‌شد در موزه نمایش داده می‌شود


در این موزه اشیایی از دوران قبل و بعد از اسلام نگهداری می‌‌شود و اگر قرار باشد آنها را در رده بندی تاریخی جای دهید، آثار موجود به سه دوره پیش از تاریخ، دوره تاریخی و دوره اسلامی تقسیم می ‌شوند. از جمله آثار موجود در این موزه ظروف سفالی، مفرغی، کتب خطی، تابلو های نقاشی و آثار لاکی مربوط به ادوار مختلف می‌باشد. Click here to enlarge
برخی از این اشیا عبارتند از :
قرآن‌هاى نفیس خطى: یکى از آنها به خط حضرت على (ع) است و به حرم مطهر شاه ‌چراغ هدیه شده بوده است. دیگرى قرآن‌هاى خطى مربوط به سال 754 قمری که ملکه تاش خاتون آنها را به شاه‌ چراغ هدیه کرده است. همچنین قرآن معروف به هفده منى دروازه قرآن به خط سلطان ابراهیم، نوه‌ شاهرخ تیموری نیز دیده مى ‌شود.
Click here to enlarge
تعدادی از قرآن‌های تاریخی؛ به خطی منسوب به امیرالمۆمنین علی (ع)، امام حسن (ع)، امام صادق (ع) و چند تن از صحابه پیامبر (ص) و تابعین ایشان که در گذشته در مسجد عتیق شیراز نگهداری می‌شد در موزه نمایش داده می‌شود. در میان قرآن‌های این موزه می‌توان به دو قرآن منحصر به فرد اشاره کرد که در مخزن موزه نگهداری می‌شود. یکی از این قرآن‌ها خط عثمان خلیفه سوم است که چندین قطره خون وی، به هنگام قتلش روی آن ریخته شده است.
Click here to enlarge
ظروف مربوط به دوره ‌هاى پیش از اسلام، سلجوقیان و صفویه و همچنین شمشیر شخصى کریمخان زند که دو بیت زیر بر آن نوشته شده است:
این تیغ که شیر فلکش نخجیر است شمشیر وکیل، آن شه کشورگیر است
پیوسته کلید فتح دارد در دست آن دست که بر قبضه‌ى این شمشیر است
قلیان مینا کارى فلزى؛ متعلق به کریمخان، اشیا متعلق به کریم خان زند از جمله شمشیر وی، تابلوی تصویر کریم خان زند، اشیا لاکی، کتب خطی، سکه های زندیه، قلمدان های دوره زندیه، قابهای آینه، از سایر اشیای این موزه شهر شیراز است.
تعدادی تابلوى نفیس، آثار و اشیا موزه از دورانهای مختلف تاریخی انتخاب شده‌اند. تابلوهایی از نقاشان بنام قرن دهم و یازدهم همراه با چند نقاشی از لطفعلی صورتگر نقاش قرن سیزدهم.
Click here to enlarge

قباله ازدواج مستوفی‌ الممالک: قباله های ازدواج از قرون یازدهم و دوازدهم و تصاویری از کریم خان و لطفعلی خان زند نیز در این موزه به چشم می خورد که در میان آن‌ها می‌توان به قباله‌ای از ازدواج میرزا حسن مستوفی الممالک؛ یکی از رئیس الوزارهای مشهور تاریخ معاصر، اشاره کرد.

فراوری: الهام مرادی
بخش گردشگری تبیان

Viewing all articles
Browse latest Browse all 17231

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>